Praktijk Thuis en school

Werkwijze

Voel je je gestrest? Eenzaam? Somber? Angstig? Heb je moeite om naar school te gaan? We luisteren naar je en helpen je op weg.

KINDEREN

We luisteren naar je en naar je ouders. Samen gaan we oplossingen bedenken hoe het beter met je kan gaan. Hiervoor hebben we je ouders (en soms ook de juf of meester) nodig.

JEUGDIGEN

Jongeren tot en met 20 jaar kunnen bij ons terecht. We luisteren naar je, gaan op zoek naar wat jij anders wilt in je leven en bedenken samen wat jij nodig hebt hiervoor.

OUDERS

Ouders kunnen bij ons terecht met zorgen over hun zoon/dochter. Samen bekijken we wat je zoon/dochter nodig heeft, zoeken we naar oplossingen en wat jullie kunnen doen thuis.

Voor wie?


Praktijk Thuis en school is er voor kinderen en jeugdigen (en hun ouders) van 4 t/m 20 jaar. 

Wanneer kan je bij ons terecht? Bijvoorbeeld...

- als je je somber voelt
- als je snel boos bent

- als je snel stress ervaart
- als je je snel angstig/bang voelt
- als je je eenzaam voelt of weinig vrienden hebt

- als je moeite hebt om naar school te gaan
- als je moeite hebt met slapen


Ouders kunnen bij ons terecht met zorgen over hun zoon/dochter.

We luisteren naar jullie. Samen zoeken we naar oplossingen die passen bij jullie.

Hoe werken we?

Aanmelding

We starten met een aanmelding. Er is een verwijzing van de huisarts, jeugdarts, schoolmaatschappelijk werk of het CJG nodig. Zodra de verwijzing binnen is, nemen we binnen 2 weken contact op met de ouders. Ouders kunnen ook contact opnemen. Ben je ouders dan 16 jaar? Dan mag je ook zelf contact opnemen.

Voor inwoners van de gemeente Edam-Volendam wordt onze hulp vergoed door de gemeente.

Intakegesprek

Ouders en kinderen komen samen naar het intakegesprek. Soms is het fijner om eerst een gesprek te hebben zonder het kind erbij. Tijdens het intakegesprek leren we jullie kennen door te luisteren naar jullie verhaal en door vragen te stellen. We zullen het hebben over de klachten, maar ook over je sterke kanten, de relaties met anderen, hoe het gaat op school, of het slapen en eten goed gaat, je hobby's en je vrienden.

Plan

Samen maken we tijdens het intakegesprek of in een vervolggesprek een plan welke hulp passend voor jullie is. Het vervolg kan zijn gesprekken waarin we werken aan doelen die we samen hebben opgesteld. Of we besluiten dat er meer onderzoek nodig is. Mocht ons hulpaanbod niet passend zijn, dan verwijzen we jullie door naar collega's in de specialistische GGZ of naar bijvoorbeeld collega's van het CJG.

Start van het hulptraject

Als jullie akkoord zijn met het plan, dan starten we het hulptraject. Op maat bekijken we wat bij je aansluit. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd vullen we het hulptraject spelenderwijs in. Ouders kunnen aanwezig zijn tijdens de sessies. Dat is juist fijn, zij kunnen hun zoon/dochter thuis herinneren aan wat ze geleerd hebben. Daarnaast ontvangen ouders mediatietherapie of ouderbegeleiding. Met jongeren vinden vooral gesprekken plaats. Samen kijken we wat een prettige vorm is, bijvoorbeeld het uittekenen van een situatie. Na een aantal gesprekken volgt een evaluatie, daarin wordt bekeken of het hulptraject positief resultaat geeft. 

Afsluiten van het hulptraject

Als de doelen zijn bereikt, dan wordt het traject afgesloten. Er volgt een eindgesprek met het kind/jeugdige en zijn of haar ouders. Hierin maken we een plan wat je kan doen als de problemen terug komen. Vervolgens wordt er een kort eindverslag geschreven. De verwijzer wordt op de hoogte gesteld dat het traject is afgesloten.

Follow-up

Jij of je ouders kunnen altijd bij ons terecht als er iets speelt. We kunnen het geleerde kort met je herhalen of we starten een nieuw hulptraject.

Wat bieden we?


Cognitieve gedragstherapie


FloorPlay

Ouders van kinderen tot en met 7 jaar geven we inzichten in de ontwikkeling van het jonge kind en hoe hun zoon/dochter optimaal tot leren te laten komen en de omgeving als veilig te ervaren.

EMDR


Ouderbegeleiding of mediatietherapie

Ouders begeleiden we in hoe zij hun zoon/dochter kunnen ondersteunen om hun problemen aan te gaan.

Schoolweigering

Ouders en school worden begeleid in hoe de leerling weer naar school te krijgen. Het gaat hier om leerlingen die naar school willen, maar vanuit angst school aan het vermijden zijn.


Vragen? Neem gerust contact op!

 
 
 
 
unsplash